Braindrums NLP:
Tel: +32 473 27 22 66
  • NLP-PNL
  • Lees Onze Blog
  • Ons aanbod
    • NLP Practitioner training
    • NLP Master Practitioner training
    • NLP Coach
    • Hypnotic Practitioner
  • Over ons
  • Contact

Wat is hypnose?

10/28/2015

0 Comments

 
Picture
​Eigenlijk kan niemand met zekerheid op deze vraag een antwoord geven, al is hypnose een fenomeen dat we allemaal kennen en reeds duizenden jaren bestaat en gebruikt wordt. Vermits het begrip moeilijk is om vast te grijpen, reageren velen dan ook door te zeggen dat hypnose niet bestaat, of door te zeggen dat hypnose gevaarlijk is, of toch tenminste slecht. Tenslotte hoort men ook wel eens dat hypnose niet werkt en thuishoort in de wereld van de kwakzalvers. Nochtans!
 
Hypnose wordt toegepast bij pijncontrole, wanneer iemand bijvoorbeeld allergisch is voor klassieke anesthesie, zelfs bij openhartoperaties, in ziekenhuizen in Luik en in Zwitserland. Vrouwen bevallen pijnloos dankzij hypnose. In België werden reeds getuigenissen voor de rechtbank gebruikt, afgelegd onder hypnose. Hypnotherapeuten en coaches gebruiken natuurlijk ook frequent hypnose om resultaat te halen bij hun cliënten.
 
Wat is hypnose?
Hypnose is het verminderen van de focus van meerdere aandachtspunten naar een focus op één welbepaald ding. Althans, dat is hoe Dr. Milton Erickson het fenomeen beschreef. Hypnose is een welbepaalde veranderde gemoedstoestand, of trance, die lijkt op dagdromen, maar anders is dan slapen en anders dan onze normale toestand van bewustzijn en alertheid.  Er zijn vele vormen en soorten van hypnotische toestanden die we allemaal kennen.
 
We spreken soms van fenomenen van diepe trance om die toestand van hypnose aan te tonen. Wanneer we deze lijst van fenomenen aandachtig bekijken, dan merken we op dat we deze fenomenen in ons dagelijks leven kennen. Dit is niet omdat de fenomenen dan toch niet op hypnose wijzen, maar wel omdat een hypnotische toestand bij mensen de regel is, en niet de uitzondering. Hiervan zijn er vele voorbeelden.
 
Verhoogde focus. We kennen allemaal wel kinderen en jongeren wiens aandacht opgeslorpt wordt door een televisieprogramma of een videospelletje. Tijdens het programma of de spelletjes kan je moeilijk tot hen doordringen en lijkt het alsof de rest van de wereld voor hen niet bestaat.
 
Tijdsvervorming. Soms rijden we over lange afstand met de wagen, om dan met een schok opeens vast te stellen dat we ter plekke gearriveerd zijn. Onze gedachten waren afgedwaald, we zijn verzonken in gedachten, en toch zijn we ervan overtuigd dat we gepast zouden reageren bij een onverwacht obstakel op de weg.
 
Hallucinaties. Neem de situatie wanneer we gaan winkelen om kleren te kopen. Veel mensen beelden tijdens het kiezen van nieuwe kleren zichzelf in de kleren in, nog voor ze besluiten deze kleren mee te nemen naar het pashokje. Ze hallucineren zichzelf in de kleren. Hetzelfde gebeurt wanneer we eten kiezen uit het menu in een restaurant. Velen hallucineren hoe het gerecht eruit zal zien en hoe het zal smaken voor ze het al dan niet gaan kiezen.
 
Post-hypnotische suggestie. Regelmatig ontmoet ik mensen die 2 of 3 minuten vooraleer hun wekker zal aflopen, wakker worden. Dit blijft voor hen werken, ook al staan ze elke dag op een ander tijdstip op. Dit kan enkel betekenen dat ze zichzelf voor het slapen gaan geprogrammeerd hebben met een suggestie om op een precies tijdstip wakker te worden. En hun onderbewuste luistert naar hen, bovendien met een redelijk goede precisie.
 
Er zijn massa’s voorbeelden als deze.
 
“Hypnose is immers de regel, niet de uitzondering.”
 
De belangrijke vraag hierbij is, of de trance waarin we ons bevinden ons helpt of ons tegenwerkt. Sommige mensen zullen zich permanent focussen op onbehulpzame negatieve gedachten en bevinden zich in een voortdurende negatieve trance. Een goede hypnotiseur of hypnotherapeut heeft enkele belangrijke vaardigheden nodig om dit te kunnen omkeren naar een nuttige focus.
 
Elegante taal om de luisteraar een optimale ervaring te bezorgen. Het taalgebruik tijdens een hypnose sessie is heel specifiek en gericht zodat de cliënt volledig op de eigen ervaring kan bouwen. Dit is het verschil tussen “ik weet dat je kan ontspannen” en “denk dat je met een ontspannend gevoel van de bergen aan het skiën bent”. Het is niet omdat de hypnotiseur ontspant tijdens het skiën, dat de cliënt dit ook doet.
 
Focus verhogen bij de luisteraar op een element dat behulpzaam is. Hypnose is een toestand van focus. Het helpt om daarbij in de juiste richting te kijken. “Ik wil niet meer dik zijn” is een heel andere focus dan “ik wil gezond leven.”
 
Overdracht van emotie is net als bij elke andere communicatie ook bij hypnose belangrijk. Wanneer je een emotie naar iemand wil communiceren, dan is er slechts één advies: Ga eerst! Dit betekent praktisch dat je als hypnotiseur eerst jezelf in een toestand van focus of ontspanning brengt vooraleer je jouw cliënt hypnotiseert.
 
Feedback geven in plaats van controle. Vele mensen denken dat een hypnotiseur iemand is die anderen controleert. Het is een misverstand dat wellicht is ontstaan uit de hypnoseshows en de manier waarop hypnose op televisie en in films sensationeel in beeld gebracht wordt. De manier van werken gebaseerd op controle is niet nuttig en niet nodig voor een hypnotherapeut, en bovendien schept het alleen maar wantrouwen bij de cliënt. Het is voor een hypnotherapeut veel nuttiger en gemakkelijker om een soort terugkoppeling te creëren met de cliënt zodat hij het onbewuste van de cliënt zichzelf kan laten bijsturen.
 
Inzicht in hoe iemand functioneert. De scripts die vele hypnotiseurs gebruiken als een receptenboek zijn per definitie generiek. Ze bevatten meestal de veralgemeningen die voor een middelmatige oplossing zorgen, maar ze missen de details die voor de cliënt het verschil zullen maken. Goede suggesties zijn gebaseerd op inzicht in hoe iemand functioneert. Dit inzicht krijg je door naast hypnotherapie ook NLP te gebruiken om de wensen, uitdagingen en problemen van de cliënt in kaart te brengen, te begrijpen en aan te pakken.
 
Al deze vaardigheden kan je leren, en dat is belangrijk. Niet alleen voor de coach of de hypnotherapeut, maar ook op andere plaatsen zal je deze vaardigheden die de sleutel vormen tot elegante communicatie terugvinden: bij het les geven aan kinderen en volwassen, bij het overtuigen, bij elke interactie waarbij je anderen helpt om te ontspannen, te focussen en nog veel meer.
 
Wil je meer weten of het zelf eens ervaren? Kom naar een van onze gratis info-avonden over hypnose, of schrijf je in voor onze Hypnotic Practitioner opleiding.

0 Comments

Buiten de comfortzone: ik wil een Aston Martin

10/26/2015

0 Comments

 
Picture
Welke vraag stel je aan jouw cliënt, werknemer, zoon of dochter wanneer hij jou om coaching, begeleiding of centen vraagt. Vele coaches, managers en ouders – afhankelijk van wie de vraag stelt – schijnen hier nogal wat moeite mee te hebben, vandaar dit korte overzicht van de kunst van het vragen stellen.
 
Het startpunt van dit overzicht is de situatie waarin iemand tegen jou zegt :“ik wil een Aston Martin”, en jij bent helaas geen Aston Martin concessiehouder.  Laten we duidelijk zijn, een Aston Martin – of Apple iPhone, Michael Kors handtas of wat dan ook – is geen doel waarop je iemand geloofwaardig kan coachen. Het voorwerp kan hooguit een beloning zijn. Maar daar wil ik het in dit artikel niet over hebben. We zullen ons strict houden aan de mogelijke vragen die we kunnen stellen.
 
Waarom?
Het antwoord op de vraag “waarom?” zal bestaan uit een aantal keer “omdat” met de bijhorende argumenten. Je laat de persoon dus expliciet argumenten opbouwen die de wens naar het voorwerp, de Aston Martin, versterken. Is dit werkelijk wat jij als coach, werkgever of ouder wil doen?
 
Wanneer? Welk type? Welke kleur?
Hier vraag je naar de eenvoudige weglatingen in de bewering “ik wil een Aston Martin” en maak je de wens specifieker en concreter voor de persoon in kwestie. Opnieuw versterk je door deze vragen de wens van jouw gesprekspartner.
 
Wat zou er gebeuren wanneer je een Aston Martin zou bezitten?
Met deze vraag richt je je naar de veralgemening in de bewering. Je laat de cliënt kijken naar het verdere verloop van de film waarin de wens vervuld wordt. Dit kan goed aflopen, dit kan slecht aflopen, het hangt er een beetje van af. Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn “ik zou dolgelukkig zijn”, maar een ander antwoord zou evengoed kunnen zijn “ik zou veel meer boetes oplopen.” Het oordeel of dit dan een goede vraag is, is contextafhankelijk.
 
Wat zou er gebeuren als je nooit een Aston Martin zou hebben?
Wat zou er gebeuren als je geen Aston Martin zou hebben?

Opnieuw kijken we naar de veralgemening in de bewering. Hier breng je de aandacht op de mogelijkheden die de cliënt waarschijnlijk nog niet heeft willen zien en op alternatieve scenario’s. Het kan een eerste stap zijn om het persoonlijke geluk los te koppelen van het al dan niet bezitten van een voorwerp. Meestal gebeurt dit hoe dan ook na aankoop van het voorwerp, maar deze optie gebaseerd op het stellen van een vraag is goedkoper.
 
Je wil een Aston Martin opeten? Bakken? Huren? Opblazen? Vernielen?
Dit is de meest provocatieve vraag uit het rijtje, waarbij je doet alsof iemand het werkwoord zo onspecifiek gemaakt heeft dat hij het zelfs heeft weggelaten. Dit is niet de vraag die jouw gesprekspartner verwacht. Het belangrijkste effect is dat de cliënt een verschuiving maakt in zijn gemoedstoestand, en dat je dus als coach een ander emotioneel startpunt kunt kiezen dan dewelke de cliënt in gedachten had.
 
Niet gedacht dat je met zo’n klein zinnetje zoveel vragen kon stellen? Dan is het tijd om eens langs te komen op een van onze gratis info-sessies. Tot binnenkort!

0 Comments

Dr. Richard Bandler in London

10/19/2015

1 Comment

 
Picture
Vijf jaar geleden werd ik voor het eerst lid van dit zorgvuldig geselecteerde team assistenten op de trainingen en seminaries met Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle.
 
Ondertussen werkte ik samen met deze uitmuntende collega’s NLP-experten in onder andere Orlando, London en Brighton, om Richard, John en Kathleen te ondersteunen op een grote verscheidenheid aan trainingen: vanzelfsprekend de Licensed Practitioner en Licensed Master Practitioner trainingen in NLP, maar ook meer gesofisticeerde trainingen zoals Charisma Enhancement (de enige echte NLP trainers training), Neuro-Hypnotic Repatterning, Design Human Engineering, Persuasion Engineering, The Secrets of Hypnosis, Advanced Masterclass of the Meta-model en nog veel meer.
 
Ook nu weer, afgelopen week in London, 10-18 oktober, ondersteunden we bijna 300 studenten op de Practitioner en Master Practitioner opleidingen in London. Deze ondersteuning kan je redelijk breed zien. Soms bestaat dit uit het beantwoorden van vragen, het begeleiden van praktische oefeningen, soms vaardigheden bijbrengen in de taal van de student zodat hij of zij kan blijven volgen in het Engels terwijl ze de technieken leren toepassen in hun eigen taal, regelmatig ook een onderdeel van de training te geven, en af en toe studenten coachen wanneer ze het om een of andere reden eventjes moeilijk hebben.

​Natuurlijk waren er ook enkele hoogtepunten, waaronder volgende mooie citaten van Dr. Richard Bandler:
​“Gelukkig zijn is een vaardigheid.” 
“Interpreteren is een ander woord voor hallucineren.”
“Je wordt beter in alles wat je oefent. Waarom zou je dan een slecht gevoel oefenen?” 
​Kathleen presenteerde voor de Master Practitioners haar krachtige model over hoe en wanneer je taalpatronen verbergt in de vragen die je stelt.  Zelf namen we het onderdeel ambiguïteiten voor de Master Practitioner opleiding voor onze rekening. Fobie-dag is de dag waarop we de deelnemers leren om elkaar over hun angsten en fobieën helpen. Vooral de spinnen en slangen spreken tot de verbeelding op die dag. Wij werkten deze keer met een groep van een 90-tal studenten met een fobie voor het spreken in het openbaar om ze binnen het uur op het podium te krijgen
Picture
Er waren opvallend veel Belgen aanwezig op deze trainingen, en we verwachten er nog meer. Als je er volgende keer zelf wil bij zijn, contacteer ons dan voor:
 
Persuasion Engineering, 26-27 februari, Orlando
Strategic NLP en Hypnotic Patterns for Learning, 1-6 maart, Orlando
Secrets of Hypnosis, 21-22 mei, Londen
Speciale training voor Master Practitioners, onderwerp en datum nog te bevestigen, Londen
The Secrets of Being Happy, datum nog te bevestigen, Barcelona

 
Natuurlijk kan je steeds ook bij ons terecht voor de
Hypnotic Practitioner
Licensed Practitioner of NLP
Licensed Master Practitioner of NLP
Licensed NLP Coach

​
Tot binnenkort!
1 Comment

    Auteur

    Marc Innegraeve is Licensed Master Trainer en Master Practitioner of NLP. Hij maakt deel uit van het team assistenten van Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle, en van Paul McKenna.

    Archives

    April 2018
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013

    Categories

    All
    Beter Communiceren
    Coaching

    RSS Feed