Hypnose wordt toegepast bij pijncontrole, wanneer iemand bijvoorbeeld allergisch is voor klassieke anesthesie, zelfs bij openhartoperaties, in ziekenhuizen in Luik en in Zwitserland. Vrouwen bevallen pijnloos dankzij hypnose. In België werden reeds getuigenissen voor de rechtbank gebruikt, afgelegd onder hypnose. Hypnotherapeuten en coaches gebruiken natuurlijk ook frequent hypnose om resultaat te halen bij hun cliënten.
Wat is hypnose?
Hypnose is het verminderen van de focus van meerdere aandachtspunten naar een focus op één welbepaald ding. Althans, dat is hoe Dr. Milton Erickson het fenomeen beschreef. Hypnose is een welbepaalde veranderde gemoedstoestand, of trance, die lijkt op dagdromen, maar anders is dan slapen en anders dan onze normale toestand van bewustzijn en alertheid. Er zijn vele vormen en soorten van hypnotische toestanden die we allemaal kennen.
We spreken soms van fenomenen van diepe trance om die toestand van hypnose aan te tonen. Wanneer we deze lijst van fenomenen aandachtig bekijken, dan merken we op dat we deze fenomenen in ons dagelijks leven kennen. Dit is niet omdat de fenomenen dan toch niet op hypnose wijzen, maar wel omdat een hypnotische toestand bij mensen de regel is, en niet de uitzondering. Hiervan zijn er vele voorbeelden.
Verhoogde focus. We kennen allemaal wel kinderen en jongeren wiens aandacht opgeslorpt wordt door een televisieprogramma of een videospelletje. Tijdens het programma of de spelletjes kan je moeilijk tot hen doordringen en lijkt het alsof de rest van de wereld voor hen niet bestaat.
Tijdsvervorming. Soms rijden we over lange afstand met de wagen, om dan met een schok opeens vast te stellen dat we ter plekke gearriveerd zijn. Onze gedachten waren afgedwaald, we zijn verzonken in gedachten, en toch zijn we ervan overtuigd dat we gepast zouden reageren bij een onverwacht obstakel op de weg.
Hallucinaties. Neem de situatie wanneer we gaan winkelen om kleren te kopen. Veel mensen beelden tijdens het kiezen van nieuwe kleren zichzelf in de kleren in, nog voor ze besluiten deze kleren mee te nemen naar het pashokje. Ze hallucineren zichzelf in de kleren. Hetzelfde gebeurt wanneer we eten kiezen uit het menu in een restaurant. Velen hallucineren hoe het gerecht eruit zal zien en hoe het zal smaken voor ze het al dan niet gaan kiezen.
Post-hypnotische suggestie. Regelmatig ontmoet ik mensen die 2 of 3 minuten vooraleer hun wekker zal aflopen, wakker worden. Dit blijft voor hen werken, ook al staan ze elke dag op een ander tijdstip op. Dit kan enkel betekenen dat ze zichzelf voor het slapen gaan geprogrammeerd hebben met een suggestie om op een precies tijdstip wakker te worden. En hun onderbewuste luistert naar hen, bovendien met een redelijk goede precisie.
Er zijn massa’s voorbeelden als deze.
“Hypnose is immers de regel, niet de uitzondering.”
De belangrijke vraag hierbij is, of de trance waarin we ons bevinden ons helpt of ons tegenwerkt. Sommige mensen zullen zich permanent focussen op onbehulpzame negatieve gedachten en bevinden zich in een voortdurende negatieve trance. Een goede hypnotiseur of hypnotherapeut heeft enkele belangrijke vaardigheden nodig om dit te kunnen omkeren naar een nuttige focus.
Elegante taal om de luisteraar een optimale ervaring te bezorgen. Het taalgebruik tijdens een hypnose sessie is heel specifiek en gericht zodat de cliënt volledig op de eigen ervaring kan bouwen. Dit is het verschil tussen “ik weet dat je kan ontspannen” en “denk dat je met een ontspannend gevoel van de bergen aan het skiën bent”. Het is niet omdat de hypnotiseur ontspant tijdens het skiën, dat de cliënt dit ook doet.
Focus verhogen bij de luisteraar op een element dat behulpzaam is. Hypnose is een toestand van focus. Het helpt om daarbij in de juiste richting te kijken. “Ik wil niet meer dik zijn” is een heel andere focus dan “ik wil gezond leven.”
Overdracht van emotie is net als bij elke andere communicatie ook bij hypnose belangrijk. Wanneer je een emotie naar iemand wil communiceren, dan is er slechts één advies: Ga eerst! Dit betekent praktisch dat je als hypnotiseur eerst jezelf in een toestand van focus of ontspanning brengt vooraleer je jouw cliënt hypnotiseert.
Feedback geven in plaats van controle. Vele mensen denken dat een hypnotiseur iemand is die anderen controleert. Het is een misverstand dat wellicht is ontstaan uit de hypnoseshows en de manier waarop hypnose op televisie en in films sensationeel in beeld gebracht wordt. De manier van werken gebaseerd op controle is niet nuttig en niet nodig voor een hypnotherapeut, en bovendien schept het alleen maar wantrouwen bij de cliënt. Het is voor een hypnotherapeut veel nuttiger en gemakkelijker om een soort terugkoppeling te creëren met de cliënt zodat hij het onbewuste van de cliënt zichzelf kan laten bijsturen.
Inzicht in hoe iemand functioneert. De scripts die vele hypnotiseurs gebruiken als een receptenboek zijn per definitie generiek. Ze bevatten meestal de veralgemeningen die voor een middelmatige oplossing zorgen, maar ze missen de details die voor de cliënt het verschil zullen maken. Goede suggesties zijn gebaseerd op inzicht in hoe iemand functioneert. Dit inzicht krijg je door naast hypnotherapie ook NLP te gebruiken om de wensen, uitdagingen en problemen van de cliënt in kaart te brengen, te begrijpen en aan te pakken.
Al deze vaardigheden kan je leren, en dat is belangrijk. Niet alleen voor de coach of de hypnotherapeut, maar ook op andere plaatsen zal je deze vaardigheden die de sleutel vormen tot elegante communicatie terugvinden: bij het les geven aan kinderen en volwassen, bij het overtuigen, bij elke interactie waarbij je anderen helpt om te ontspannen, te focussen en nog veel meer.
Wil je meer weten of het zelf eens ervaren? Kom naar een van onze gratis info-avonden over hypnose, of schrijf je in voor onze Hypnotic Practitioner opleiding.