Braindrums NLP:
Tel: +32 473 27 22 66
  • NLP-PNL
  • Lees Onze Blog
  • Ons aanbod
    • NLP Practitioner training
    • NLP Master Practitioner training
    • NLP Coach
    • Hypnotic Practitioner
  • Over ons
  • Shop
  • Contact

Leer iemand kennen in 5 vragen

7/26/2017

0 Comments

 
Picture
In gesprekken met anderen ervaren velen twee hindernissen die een vlotte interactie moeilijk maken. De eerste is het opbouwen van een gesprek, en de tweede is het verkrijgen van een beter inzicht in de gesprekspartner. Nochtans kan je met slechts 5 vragen beide hindernissen overwinnen.
Deze 5 vragen creëren een context om te praten, en laten voldoende vrijheid om ze op heel intieme of net op heel oppervlakkige manier inhoudelijk te beantwoorden. Anderzijds geeft de structuur waarmee de vragen beantwoord worden en goed inzicht in een aantal voorkeuren van jouw gesprekspartner ongeacht of hij inhoudelijk in de diepte gaat of aan de oppervlakte blijft.
 
Als eerste stap kies je een context. In het voorbeeld hier nam ik “vriendschap” als context, maar andere mogelijkheden zijn “kunst”, “werk”, “relaties”, … De ene context is al toegankelijker voor een eerste gesprek dan de andere.
 
Vraag 1: Wat vind jij belangrijk in …? – Wat vind jij belangrijk in vriendschap?
Het antwoord op deze vraag geeft jou de waarden en criteria die van belang zijn voor jouw gesprekspartner in de context van het onderwerp. Als die waarden niet ingevuld worden, dan zal jouw gesprekspartner uiteindelijk afhaken.
 
Vraag 2: Waarom is dit voor jou belangrijk?
Inhoudelijk zal dit jou meer informatie geven. Structureel zijn er slechts twee antwoorden mogelijk. Ofwel zal jouw gesprekspartner beschrijven wat hij niet wil, ofwel wat hij wel wil. Dit geeft jou aan of je meer moet praten over nadelen of over voordelen.
 
Vraag 3: Hoe weet je dat je goed bent in …? Hoe weet je dat je zelf een goede vriend bent?
Inhoudelijk kan deze vraag de nodige informatie geven over wat iemand verwacht van een vriend. Structureel geeft het antwoord weer in welke mate je als vriend de vriendschap met jouw gesprekspartner kunt beïnvloeden.
 
Vraag 4: Hoe weet je dat iemand een goede vriend is?
Met deze vraag kom je te weten langs welk communicatiekanaal je best communiceert om de vriendschap te verstevigen: in beelden, door te praten, door dingen te doen …
 
Vraag 5: Hoe sta je tegenover jouw vrienden nu ten opzichte van één jaar geleden?
Het antwoord op deze vraag geeft aan in welke mate jouw gesprekspartner open staat voor veranderingen in de vriendschap.
 
Dit artikel geeft nog niet alle details en nuances mee, die je uit de antwoorden zou kunnen halen. Maar de interactie die je verkregen hebt door het stellen van deze of soortgelijke vragen, geeft jou een basis om een gesprek op te bouwen en een minimum aan inzicht geven in de andere persoon.
Veel succes.
 

0 Comments

Echt leren is kunnen loslaten

7/9/2017

0 Comments

 
Picture
Er zijn helaas steeds meer mensen die NLP kennen, waardoor er steeds minder NLP echt kunnen toepassen. Kennis wordt te vaak verward met vaardigheid, ook – en vooral – door sommige trainers.
We beelden ons in dat structuur en informatie leidt tot vaardigheid. Leren lopen, fietsen, of met de auto leren rijden tonen aan dat dit niet zo is. En dan komt dat ene zinnetje naar boven dat alles kan veranderen: “Sta open voor alles, maar hecht je aan niets.”
Het zinnetje duidt op twee belangrijke functies in onze hersenen die werkelijk leren in de weg staan. “Sta open voor alles” wijst ons op onze rationele filters die vaak niet toelaten om het evidente te zien, ook al staan we met onze ervaring op de eerste rij. “Hecht je aan niets” herinnert ons aan onze gewoontes die in ons onbewuste geslopen zijn en die ons beletten om iets nieuws te proberen. Immers, onze hersenen hebben een voorkeur voor wat hetzelfde is, maar leren van wat verschillend is.
 
Er zijn twee uitdagingen om levenslang te kunnen leren.
Filters zijn alsof je doorheen een bril met een kleurenfilter een brief wilt lezen, die beschreven werd met inkt in de gefilterde kleur. Hoelang je ook kijkt, totdat jij jouw bril af zet, zie je enkel een onbeschreven blad. Kan jij jezelf de juiste vragen stellen om dwars doorheen jouw filters te prikken?
De meesten onder ons ervaren het sturen van onze gewoontes als het herden van katten. Ons onbewuste leidt een eigen leven, niet noodzakelijk in de meest productieve of leerrijke richting. Hoe krijg je grip op jouw emoties, jouw gedachten en overtuigingen die jouw gewoontes sturen?
 
Dit is net waar de trainer of coach het verschil maakt. Die trainer die jou echt iets kan leren, op welk gebied dan ook, breekt doorheen jouw filters en weekt jou los van jouw gewoontes, overtuigingen en gedachten. “Sta open voor alles, maar hecht je aan niets!” Wanneer jij hiervoor klaar bent, zie ik jou graag op onze trainingen verschijnen.

0 Comments

    Auteur

    Marc Innegraeve is Licensed Master Trainer en Master Practitioner of NLP. Hij maakt deel uit van het team assistenten van Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle, en van Paul McKenna.

    Archives

    April 2018
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013

    Categories

    All
    Beter Communiceren
    Coaching

    RSS Feed