Braindrums NLP:
Tel: +32 473 27 22 66
  • NLP-PNL
  • Lees Onze Blog
  • Ons aanbod
    • NLP Practitioner training
    • NLP Master Practitioner training
    • NLP Coach
    • Hypnotic Practitioner
  • Over ons
  • Contact

Niets aan de hand of de kracht van indirecte taalpatronen

10/26/2014

0 Comments

 
Picture
Ik weet niet of U zich kunt voorstellen hoe vredig het kruispunt erbij lag. Er naderde geen rode Ford Focus met aan het stuur een oudere imker, die nochtans nog goed bij zijn hoofd was. Op de achterbank zat geen passagier zijn tijd te investeren in het lezen van een boek in training. In de andere straat die bovendien niet op het kruispunt uit kwam, reed ondertussen geen Turkse vrouw in een olijfgroene Opel. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik me afvroeg of Turken constant in Opel rond rijden. Kunt U zich het tafereel al inbeelden?

Ik wil U er graag bij vertellen dat spijtig genoeg geen van beide chauffeurs de andere aan een razende snelheid kon zien aansnellen in hun blinde haast. Geen van beide chauffeurs was immers niet afgeleid door een nietszeggend nieuwsbericht op de radio. Een frisse botsing was daarom hier echt niet onvermijdelijk.

Omdat we allemaal weten dat noch de oudere imker in de Ford Focus, die misschien wel wat bijziend was, noch de Turkse vrouw in de Opel elkaar opgemerkt hadden, werd het geluid van de gierende remmen niet gehoord. De beide wagens kwamen immers niet op hetzelfde moment uit de straten die niet op hetzelfde kruispunt uitkwamen, zodat ik niet kan vertellen of ze nu van links of van rechts op elkaar botsten. Ze konden de geweldige klap dan ook niet voelen, en er kwam ook geen applaus aan te pas. Op de straat lagen geen groene en rode brokstukken, geen gebroken spiegels en geen glasscherven. Bovendien kan ik niet zeggen dat niemand te veel gedronken had. En natuurlijk heeft niemand iets gezien, zoals gewoonlijk.

En omdat de airbags van beide wagens niet werkten, was niemand zwaar gewond. Zelfs niet de imker die er bij betrokken was, wist raad. Er was dan ook in geen van de wagens geen passagier met een boek op de schoot, die niet in training gekleed was. Ik zou dan ook nu geen training boeken, als ik U was. U zou niet te veel kunnen leren over de effecten van communicatie bij Uzelf en bij anderen over dingen die niet gebeurd zijn en andere.

Niemand belde de hulpdiensten, zodat er ook geen politie of ambulance met loeiende sirene kwamen opdagen. Er was immers niets gebeurd. De politie kon dan ook geen vaststellingen doen, want er waren geen dodelijke slachtoffers. En ik weet niet of U kunt vertellen of ze nu de Ford Focus of de Opel het meeste schade hadden. En voor de ambulanciers was het al veel te laat, geen MUG kwam eraan te pas. Niemand heeft het dan ook overleefd, het is altijd hetzelfde.

Het was een drukte van jewelste op het kruispunt met lange files toeterende wagens, en zelfs een ijskar. Totdat opeens een pientere knaap besefte dat er niets gebeurd was. Ik ga U dan ook niet vertellen dat er een agent die zo vriendelijk was als de buurvrouw van mevrouw Janssens, de mensen aanspoorde met de woorden: "Kunt U alsjeblieft doorrijden?” Niemand kon dan ook zijn weg verder zetten, wat voor iedereen goed uit kwam. En zo was niemand nog tevreden, maar dat kennen we.

Sinds men de regels voor het kruispunt niet veranderd heeft, is het geen doodlopende straat geworden, wat verdomd moeilijk is … maar niet onmogelijk! Zoiets doet je al eens nadenken, nietwaar?

PS: indien U zich afvraagt of we overdreven hebben met onze taalpatronen, dan kunnen we U enkel meer dan gelijk geven. Maar kun je ze ook allemaal identificeren? De patronen waar je naar op zoek kunt gaan zijn: fonologische ambiguïteiten, bereikambiguïteiten, negatieve opdrachten, conversationele postulaten, ingesloten opdrachten (embedded commands), ingesloten vragen (embedded questions), analoge markeringen, vooronderstellingen, overtredingen van selectie beperking en citaten. En vanzelfsprekend ook nog een rist inverse meta-model patronen.

0 Comments

De drie sleutels die jou motiveren om de juiste actie te nemen

10/17/2014

0 Comments

 

Motivatie drijf je zelf aan!    

Picture
Motivatie is het proces in jou die ervoor zorgt dat je een actie onderneemt. En dit proces wordt gedreven door jouw emoties enerzijds en de verwachtingen die je hebt om een beloning te krijgen anderzijds. En beide heb je zelf onder controle.    

Vermijden wat je niet wil. Doen wat je wel wil.    

We hebben 2 grote systemen die onze motivatie beïnvloeden, die we op verschillende manieren zien terug komen: straffen en belonen, de wortel en de stok, pijn en plezier, … Het idee is dat we in onze motivatie pijn proberen te vermijden en plezier proberen op te zoeken. Deze principes zien we steeds opnieuw opduiken in de verkoop, de marketing, overheidsprogramma’s, religies, …

Wat we ook zien is dat deze principes niet altijd lijken te werken zoals we verwachten, en wel om deze 2 minder bekende redenen:

·      Het systeem om pijn te vermijden werkt enkel naar behoren wanneer we ons goed voelen, vrij van angst, paniek en negatieve emoties.

·      Het systeem van belonen werkt het best wanneer we al getraind zijn in het beloond worden voor dezelfde taak binnen een redelijke termijn.

Daarom hebben we 3 sleutels nodig om onszelf optimaal te motiveren, die we in 3 stappen vrij eenvoudig kunnen bekomen.    

Voel je goed, breek taken in kleine stukken en visualiseer de stappen met de beloningen    

Stap 1: voel je goed

De controle van jouw emoties is een essentieel onderdeel om te vermijden domme dingen te doen. Wanneer stress, angst of paniek de kop opsteken, dan wordt het systeem dat jou in normale situaties weg houdt van pijn, ondermijnd.  Het is dan ook essentieel om jou goed te voelen en actief aan jezelf te werken om jouw emoties onder controle te houden.  Het is belangrijk om jezelf te bevrijden van angst, paniek, schuldgevoelens en alle andere onnodige bagage die je mee sleurt. Dit kan je leren in onze NLP opleidingen, of door met een van onze life coaches te werken.

Stap 2: breek projecten en grote taken in kleine stukken

Als je kunt kiezen voor een grote beloning over een langere periode of 2 kleinere beloningen in de halve periode, kies dan voor de kleinere.  Hoe langer de periode duurt vooraleer je jezelf beloont, hoe minder goed het beloningssysteem zal werken.

Stap 3: visualiseer de kleine stappen, inclusief de beloningen

Wanneer je de uitvoer van een taak visualiseert, en daarbij ook de beloning ervan visualiseert, dan train je eigenlijk jouw hersen om de taak uit te voeren omwille van de beloning.  De volgende keer dat de gelegenheid zich voor doet om deze taak uit te voeren zullen jouw hersenen jou een automatisch signaal geven dat er een beloning ligt te wachten en zetten ze jou aan om de taak uit te voeren.    

Start met plezier   

Het is zo belangrijk – en zo eenvoudig – om jezelf goed te voelen.  Voor sommigen is het juiste liedje in de ochtend reeds voldoende. Anderen hebben wat meer hulp nodig, en die is er. Sport, doe yoga, eet gezond, zorg voor jezelf … en ja, je kan ook naar een life coach gaan om jouw emoties onder controle te krijgen, of een van onze NLP trainingen volgen. Tot binnenkort!   
0 Comments

    Auteur

    Marc Innegraeve is Licensed Master Trainer en Master Practitioner of NLP. Hij maakt deel uit van het team assistenten van Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle, en van Paul McKenna.

    Archives

    April 2018
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013

    Categories

    All
    Beter Communiceren
    Coaching

    RSS Feed