Het artikel ‘Hypnose spreekt tot de verbeelding maar heeft geen plaats in de rechtzaal’ dat op de Knack website verscheen vorig weekend (21 juni 2015) bevat enkele mooie voorbeelden van logisch bedrog.
Ad hominem
Bij het ad hominem bedrog val je de persoon aan, in plaats van zijn argumenten. Daarbij probeer je de persoon zo ongeloofwaardig mogelijk te maken, en dat kan op totaal andere gebieden, zodat het werkelijke argument van de persoon in kwestie er niet meer toe doet. Een voorbeeld uit het artikel, waarbij het argument over hypnose gaat, en de geloofwaardigheid in vraag gesteld wordt omdat de expert dhr. De Soir ook andere technieken gebruikt
“Immers, de geloofwaardigheid van deze 'specialist' is vanuit wetenschappelijk oogpunt niet bijster groot. Op zijn site 'De Weg Wijzer' biedt De Soir namelijk naast hypnotherapie ook sessies 'shiatsu' en 'craniosacrale therapie' aan.”
Bij dit soort logisch bedrog roep je de autoriteit van iemand anders in, in plaats van een echt argument te geven. In dit geval wordt een andere – meer bekende – filosoof opgetrommeld, daar waar een concrete wetenschappelijke studie had kunnen gegeven worden als die zou bestaan.
“Zoals wetenschapsfilosoof Maarten Boudry op Twitter opmerkte verhoogt hypnose nooit de betrouwbaarheid van het geheugen, enkel het (onredelijke) vertrouwen in die betrouwbaarheid.”
Bij het anekdotisch logisch bedrog, maak je gebruik van een eigen ervaring of een geïsoleerd voorbeeld in plaats van een werkelijk argument. Dit kan nuttig zijn om bijvoorbeeld statistische gegevens te negeren. Hier gaat men zelfs nog een stap verder, niet alleen wordt er verwezen naar anekdotisch materiaal, maar bovendien is de auteur zeer vaag over de precieze anekdote.
“Figuren die in het kader van psychologische therapie of misdaadonderzoek desondanks pretenderen via hypnose onderdrukte herinneringen op betrouwbare wijze terug te kunnen halen, hebben in de praktijk zelfs al onderzoek verknoeit en verpest.”
Oproepen tot emoties
En waarom zou het niet mogelijk zijn om verschillende soorten van logisch bedrog door elkaar te gebruiken. Dit is wat de auteur van het Knack-artikel doet in het volgende fragment. De compositie en verdeling zit hem in het feit dat hij suggereert om cognitieve gedragstherapie te gebruiken omdat het resultaat haalt bij een hele reeks andere aandoeningen die niets met het geheugen te maken hebben, maar waar hypnose ook resultaten behaalt. Het compositie en verdelingsbedrog zit hem erin dat wanneer iets goed is voor één onderdeel (CGT voor angst), het ook voor de andere onderdelen goed is (CGT voor het geheugen).
Het logisch bedrog door oproep tot emoties betekent dat je eerder een oproep doet op iemands’ emoties dan een echt argument te geven. De auteur heeft duidelijk een zeer beperkte kennis van hoe hypnose in z’n werk gaat, en plaatst hypnose in een sfeer van mysterie en charlatanisme.
“De eerst vernoemde effecten kunnen cognitieve gedragstherapeuten echter evenzeer bereiken zonder het gewauwel over trance, verdrongen traumatische herinneringen of allerlei vreemde rituelen. De zachte stem waarmee de hypnotiseur mensen toespreekt, zijn repetitieve woorden en gegesticuleer, het aftellen, knippen met de vingers, het laten fixeren op een pendel of ander willekeurig voorwerp en de trance van de patiënt zijn rituelen die de indruk wekken dat het om iets mysterieus en diepzinnigs zou gaan.”
De kwaliteit van wat er uit een hypnosesessie komt, zeker in de context van vervolging en rechtszaken, maar evengoed in elke andere sessie, hangt af van de vaardigheid van de hypnotiseur. En er lopen inderdaad wel wat personen in deze wereld rond zonder vaardigheden.
Daarom tot slot, een korte eindnoot over de “expert” Erik De Soir. Ik ken hem op het moment van dit schrijven niet persoonlijk, maar ik vond het volgende over hem terug. Deze persoon is klinisch psycholoog en is verbonden als beroepsofficier aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie gespecialiseerd in traumaverwerking. Bovendien zetelt hij in de opleidingscommissie van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging, waar de opleidingen hypnose gegeven worden door een psychiater aan het UPC KUL Campus Kortenberg. Met andere woorden, Erik De Soir lijkt mij niet de eerste de beste. Deze informatie is zeer gemakkelijk online te vinden, maar was helaas nergens in het artikel te bespeuren.