De toekomst begint nu.
Deze bewering is een verifieerbare waarheid zonder werkelijke inhoud. De toekomst begint immers altijd nu. Dit is het soort beweringen die door waarzeggers en in horoscopen gebruikt worden. Het laat de lezer toe om “ja” te zeggen en te bevestigen, of in NLP taal: pacing and leading.
De toekomst is elektrisch.
Hoe plaats je een overtuiging in iemand zijn hoofd? Door gebruik te maken van heel specifieke taalpatronen, in dit geval een complex equivalent. Dit is een taalpatroon waarbij je twee begrippen met elkaar verbindt als hetzelfde, zonder dat dit echt zo is. Het typische voorbeeld hiervan is “tijd is geld”. In dit geval “de toekomst is elektrisch”, een grote veralgemening die niet eens waar hoeft te zijn.
In de toekomst vertrouwt U op de business atleet.
Mag ik nog zelf kiezen waarop ik vertrouw? Hier plaatst BMW een suggestie over waar ik mijn emotie – vertrouwen – aan zal verbinden. Dit noemen we gedachtenlezen, een techniek om een bepaalde emotie in ons hoofd te plaatsen. Om ons hiervan af te leiden gebruikt BMW bovendien een ongewone term: “business atleet” wat ook een NLP techniek is (weet je welke?).
Blik op de toekomst, passie voor het verleden.
In deze zin worden twee van onze zintuigen met elkaar verbonden. “Blik” verbindt onze visuele representatie met ons gevoel in het woord “passie”. In NLP taal noemen we dit overlappende representatie. Zo kan BMW een groter publiek aanspreken en een rijkere ervaring geven aan de lezer.
Meer doen met minder, ook dat is de toekomst.
Meer wat? Minder wat? Deze woorden zijn zo vaag en voor ruime interpretatie vatbaar dat je er in Nederland zelfs mee voor de rechtbank kan komen (de zaak Wilders). De neiging van ons onderbewuste is dat we wat weggelaten is, invullen vanuit onze eigen leefwereld. Gebruik maken van zo’n vergelijkende weglating zorgt er dan ook voor dat je als reclamemaker meer mensen gaat aanspreken. En dat is precies wat BMW wil natuurlijk.
De toekomst is mmmmmmmmmm.
Is er iemand die weet wat mmmmmmmmmm is? Het gevoel van een bungee-jump? Een wandeling in het park? Een gezellig plekje aan de haard? Opnieuw is iets weggelaten wat je zelf vanuit eigen ervaring moet invullen. Het enige dat duidelijk is, is dat het om een positief gevoel gaat. En eenmaal jij jouw favoriet positief gevoel hebt gebruikt om dit in te vullen, wordt het direct verbonden met de toekomst, en in dit geval dus met BMW.
Je vindt nog veel meer taalpatronen in deze voorbeelden, zoals vooronderstellingen, metaforische taalpatronen en nog veel meer. Het is niet de bedoeling om deze voorbeelden tot in het detail te analyseren. Onze rationeel brein beweert heel graag dat wij natuurlijk niet toegeven aan deze reclametrucjes, helaas heeft ons rationeel brein bijna geen controle over ons emotionele onbewuste. Keer op keer tonen studies aan dat dit werkt.
De werkelijke vraag is nu, hoe begint iemand hieraan?
De eerste stap was om een thema te kiezen waarmee ze hun product willen verbinden, in dit geval “de toekomst”. De achterliggende boodschap is duidelijk: “BMW is de auto van de toekomst.”
In een tweede stap zullen ze gekozen hebben voor een aantal concrete boodschappen die ze hieraan willen toevoegen. Die boodschappen zouden de volgende kunnen zijn:
- BMW biedt elektrische wagens: De toekomst is elektrisch.
- Vertrouw op BMW: In de toekomst vertrouwt U op de business atleet.
- Het gevoel is nog steeds dat van BMW: Blik op de toekomst, passie voor het verleden.
- BMW is zuinig en ecologisch bewust: Meer doen met minder, ook dat is de toekomst.
In een derde stap zoek je naar mogelijke taalpatronen die zouden kunnen helpen om deze boodschappen over te brengen. Dit waren misschien enkele van de mogelijkheden die het niet gehaald hebben …
Overtreden van selectiebeperkingen: Uw groene wagen in de traditionele BMW kleuren.
Ambiguïteiten: De wagen die de toekomst in een stroomversnelling brengt.
Vooronderstellingen: Vertrouw op een toekomst samen met evenveel passie als in het verleden.
Verborgen commando’s: Rijden met een elektrische wagen is goedkoop.
Wat houdt jou tegen om dit ook te doen? Misschien niet in de reclame, maar zijn er niet dagelijks momenten waarop je mensen wil overtuigen, ook met de meest goede bedoelingen? Om te stoppen met roken, om toch maar water te drinken wanneer je met de wagen op stap bent, om zich aan de snelheidsbeperkingen te houden, om mensen te blijven motiveren, …
Meer informatie? Kom naar een van onze opleidingen of gratis info-avonden.