Braindrums NLP:
Tel: +32 473 27 22 66
  • NLP-PNL
  • Lees Onze Blog
  • Ons aanbod
    • NLP Practitioner training
    • NLP Master Practitioner training
    • NLP Coach
  • Over ons
  • Contact

Vragen hebben een richting – een andere kijk op het meta-model

12/3/2014

0 Comments

 
Heb jij er al ooit bij stilgestaan dat de vragen die jij stelt, een richting hebben?
Misschien stuur je jouw gesprekspartner af en toe wel eens met jouw vragen de verkeerde richting uit, zelfs dieper de problemen in.  Het is zo een beetje als wanneer iemand jou de weg vraagt en de aanwijzingen die je geeft stuurt hen in een totaal foute richting.

Daarom dit artikel, zodat je jouw coachees en gesprekspartners nog beter op weg kunt helpen!

In de NLP wereld hebben we een leidraad om vragen te stellen, die we het meta-model noemen.  Binnen dit meta-model stellen we vragen vanuit de verborgen patronen die wij als NLP practitioner herkennen in het taalgebruik van onze gesprekspartner.  Wanneer onze gesprekspartner een zin zegt zoals “ik kan niet tekenen” dan herkennen we daarin een veralgemening en overtuiging omwille van het gebruik van een ontkenning met een modale operator: “ik kan niet”.  Een mogelijke vraag die je vanuit het meta-model dan kan stellen is: “Is er dan niets wat je kunt tekenen?”.

Om die vraag te kunnen beantwoorden, zal jouw gesprekspartner op zoek gaan naar het antwoord, en daar zijn 4 richtingen mogelijk langs 2 grote assen:

Abstract versus specifiek

Een vraag naar criteria en waarden zoals “waarom is dat belangrijk?” brengt onze gesprekspartner naar een hoger abstractieniveau.  Een vraag naar details zoals “hoe ga je naar Parijs?” stuurt jouw gesprekspartner naar een meer specifiek niveau.  In ons bovenstaand voorbeeld brengen we met de vraag “Is er dan niets wat je kunt tekenen?” onze gesprekspartner dichter bij het specifieke om een concreet tegenvoorbeeld te kunnen vinden voor zijn overtuiging dat hij niet kan tekenen.

Intern versus extern

Intern betekent dat we onze gesprekspartner laten zoeken naar het antwoord binnen zijn kaart van de wereld.  Een vraag zoals “Hoe weet je dat?” laat jouw gesprekspartner zoeken binnen zijn of haar ervaringen, overtuigingen en waarden. Een vraag zoals “Wie zegt dat?” stuurt jouw gesprekspartner op zoek naar een antwoord in de externe wereld. In ons voorbeeld, laten we met onze vraag “Is er dan niets wat je kunt tekenen?” onze gesprekspartner naar de externe wereld kijken om een tegenvoorbeeld te vinden.  Binnen in zijn kaart is er immers “niets”.

De volgende lijst geeft een kort overzicht van enkele van de meta-model vragen startend van meer abstractie naar meer specifiek. In de linkerkolom staan de vragen die onze gesprekspartner buiten hun kaart sturen, in de rechterkolom de vragen die hen in hun kaart sturen.
EXTERN
Wie zegt dat?
Waar haal je dat?

Wat zou er gebeuren als …?

Altijd? Nooit? Niets?

In vergelijking met wat?    
INTERN

Hoe weet je dat?



Wat moet er gebeuren om …?

Wie? Wat?    
Eenmaal je het systeem van richting door hebt, dan merk je dat je veel meer vrijheid hebt in het stellen van vragen.

Dr. Richard Bandler geeft vaak het voorbeeld waar een eenvoudige weglating benaderd wordt als gedachtenlezen bij jezelf:

Coachee: “Ik ben depressief”
Practitioner: “Hoe weet je dat?” (abstract en intern)

Andere mogelijkheden zijn om een verloren performatief te benaderen als een evaluatie of dus een vergelijkende weglating:

C: “Dit is belangrijk!”
P: “In vergelijking met wat?” (specifiek en extern)

Dit zijn slechts voorbeelden, en ik ben er zeker van dat wanneer je hiermee aan de slag gaat, dat je er nog veel meer zult vinden, ook in de andere meta-model taalpatronen.

Proficiat, je hebt het volledige artikel gelezen! Dan zal je wel al door hebben dat er nog meer is. Als je nog nooit een NLP training volgde, kom dan naar een van onze gratis info-sessies over NLP. Heb je al een NLP practitioner certificaat, dan ben je zeker welkom op een van onze NLP oefenavonden, of overweeg je misschien wel een NLP Master Practitioner.  Schrijf je in elk geval in op onze nieuwsbrief!   
0 Comments

    Auteur

    Marc Innegraeve is Licensed Master Trainer en Master Practitioner of NLP. Hij maakt deel uit van het team assistenten van Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle, en van Paul McKenna.

    Archives

    March 2024
    September 2023
    June 2023
    September 2017
    July 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013

    Categories

    All
    Beter Communiceren
    Coaching

    RSS Feed