NIET
Zinnetjes worden in meerdere stappen door ons verwerkt vooraleer we op een rationele manier invulling kunnen geven aan de betekenis. Niet wordt in een eerste verwerking gewoon weggelaten. We kennen dit allemaal uit het grapje “denk niet aan een roze olifant”, waarbij we automatisch aan een roze olifant denken. Je creëert dus een perfect goed doel, helaas niet het doel dat je wenste. Dit betekent niet dat het gebruik van” niet” niet zou mogen, het betekent enkel dat je “niet” niet onmiddellijk interpreteert, maar pas later toevoegt in jouw interpretatie van de zin (soms wanneer het te laat is).
MAG NIET
De combinatie “mag niet” is voor sommigen een bijzondere combinatie, omdat het de activiteit die “niet mag” interessanter maakt. Bovendien creëert zeggen dat iets niet mag de mogelijkheid om het wel te doen, iets waar je vooraf misschien niet eens aan gedacht had.
MOET
Het aantal mensen die een sterk negatief gevoel krijgen, bij gebruik van “moeten” is enorm hoog. Ik merk dit vaak op de gratis info-sessies die we maandelijks organiseren. Vergelijk zelf maar eens het gevoel dat je krijgt wanneer je tegen jezelf zegt “ik zou graag een ijsje eten”, met het gevoel dat je krijgt wanneer je zegt: “ik moet een ijsje eten”. Niet helemaal hetzelfde ijsje, nietwaar? En dit negatief gevoel leidt voor een aantal mensen tot het niet uitvoeren van de taak, in dit geval “onthouden”.
Wanneer je het zo bekijkt, lijkt het evident dat het zinnetje “je MAG dit NIET vergeten, je MOET dit onthouden” niet de meest efficiënte keuze is om te communiceren. De volledige zin is gefocust op het mislukken van het gewenste doel. Hoe kan het dan wel?
De beste oplossing zal voor iedereen anders zijn, en hier zijn enkele mogelijkheden:
Herinner U om brood mee te brengen.
Onthoud om jouw boek van wiskunde mee naar huis te brengen.
Kan jij onthouden om ook de kinderen van school af te halen?
Het komt er eigenlijk op neer om op een positieve manier het gewenste doel te formuleren. Het zal nog altijd geen garantie zijn, er zijn ook vele andere factoren die een rol spelen. Maar de communicatie is alvast stukken beter!
Wil je meer weten? Kom naar onze gratis maandelijkse info-sessie NLP.