Braindrums NLP:
Tel: +32 473 27 22 66
  • NLP-PNL
  • Lees Onze Blog
  • Ons aanbod
    • NLP Practitioner training
    • NLP Master Practitioner training
    • NLP Coach
    • Hypnotic Practitioner
  • Over ons
  • Shop
  • Contact

Enkele tips voor een zonniger zijde in jouw leven.

9/17/2017

0 Comments

 
Picture
“Het is vandaag weer zo’n mottige regendag.” Is de zin op Radio 1 die aanleiding gaf om dit artikel te schrijven. Het is zo gemakkelijk om de dingen naar beneden te halen, met een paar doelgerichte – waarschijnlijk onbewuste – manieren om de dingen te zeggen, dat ik een reactie wel gepast vind.
 
Wie reeds een NLP opleiding bij ons volgde, merkt vast en zeker het taalpatroon in het zinnetje. Een regendag kan immers niet mottig zijn, jij bent het die jezelf mottig voelt omwille van die regen. En waarom zou je jouw slechte gevoel niet verspreiden naar jouw hele dag, en nu je toch bezig bent op Radio 1, naar heel Vlaanderen.
Dit taalpatroon waarbij je een kenmerk toebedeelt aan iets dat dit kenmerk eigenlijk niet kan hebben noemen we een “overtreding van selectiebeperking”. Ik weet het, een moeilijke naam, gebaseerd op het Engelse “selectional restriction violation”. Het maakt onderdeel uit van de metaforische taalpatronen van het Milton model, en is gebaseerd op de taal die Dr. Milton Erickson gebruikte tijdens zijn therapie en hypnose sessies.
De taalpatronen uit het Milton model hebben allemaal het kenmerk dat ze ons in meer of mindere mate beïnvloeden. Een zinnetje zoals “het is vandaag weer zo’n mottige regendag” is niet zo onschuldig als het lijkt. Deze techniek wordt dan ook regelmatig gebruikt in de reclame, denken we maar aan deze reclameslogan van BMW: “Groene paarden kosten minder”, of zelfs in politieke boodschappen, maar laten we daar even niet op ingaan.
 
Het vergt wat oefening om zelf dit patroon te kunnen gebruiken. Hier zijn enkele tips om dit taalpatroon beter in de vingers te krijgen.
 
Stap 1: Leer te luisteren voor dit taalpatroon zodat je er bewust van bent dat het gebruikt wordt. Wanneer je echt erop gaat luisteren ontdek je dat dit meer voor komt dan je zou denken, en worden ze zelfs grappig als je erover nadenkt: een wandelend buffet, zotte kosten, een warme stem, zonnige groeten, zwarte sneeuw zien, een lekker kookboek, al het treinverkeer lag plat, …
Ik hou zelf een notaboek bij waar ik de voorbeelden die ik oppik telkens noteer.
 
Stap 2: Begin zelf voorbeelden te bedenken. Je zal er een aantal vinden in vaste uitdrukkingen, zoals “zwarte sneeuw zien” of “de muren hebben oren”, maar je kan ook gaan experimenteren met nieuwe combinaties. Je zal merken dat sommige beter zullen werken dan anderen, en dat is niet zo belangrijk. Het is gewoon belangrijk om vele voorbeelden neer te schrijven, zodat je meer gewend wordt aan het taalpatroon.
 
Stap 3: Eenmaal je het taalpatroon onder de knie hebt, kan je het wat meer gericht gebruiken. Dan kan je gaan nadenken over welke eigenschap je aan iets wil toebedelen. Een concreet voorbeeld: laten we teruggaan naar de start en even denken of we iets positiefs kunnen koppelen aan een regendag … enkele mogelijkheden zijn een vruchtbare regendag, een verrassende regendag, … en ervaar dan of het jouw perspectief op de gebeurtenis kan veranderen.
 
Eenmaal je dit goed in de vingers hebt, kan je beginnen om dit taalpatroon ook in jouw communicatie naar anderen te gaan gebruiken. Wil je meer weten, kom dan naar een van onze Info-sessie NLP.

0 Comments



Leave a Reply.

    Auteur

    Marc Innegraeve is Licensed Master Trainer en Master Practitioner of NLP. Hij maakt deel uit van het team assistenten van Dr. Richard Bandler, John La Valle en Kathleen La Valle, en van Paul McKenna.

    Archives

    April 2018
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    January 2017
    November 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    October 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    April 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    June 2014
    April 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013

    Categories

    All
    Beter Communiceren
    Coaching

    RSS Feed