Tip 1: Onderhoud de flexibiltiteit van jouw brein
Jouw flexibiliteit hangt af van het aantal connecties die je in jouw brein kan maken. Is er een leukere manier om dit te stimuleren dan door te spelen met ambiguïteiten? Oefen daarom regelmatig ambiguïteitstaalpatronen. Je vindt ze terug in het Milton model.
Tip 2: Veranderen van perspectief
Je kunt jezelf ook oefenen in het veranderen van perspectief. Oefen herkaderen van inhoud en context door krantenkoppen te herkaderen. Het traint jou om de dingen van een andere kant te bekijken.
Tip 3: Maak de wereld rondom jou aangenamer
Als je rondom je heen kijkt, dan zijn er zeker dingen die de wereld voor jou aangenamer zouden maken indien de mensen rondom jou ze anders zouden doen. Stop die dingen die ze beter anders zouden doen in vooronderstellingen en gebruik ze.
Tip 4: Bij emotionele puinhoop
Wanneer je een onmiddellijke nood hebt aan emotionele stabiliteit, verander dan eerst jouw fysiologie. Ga anders zitten, ga anders staan, wat dan ook. Kijk ondertussen met de ogen recht omhoog in het visuele toegangsgedeelte. Concentreer je daarbij op een punt 2 centimeter onder de navel.
Tip 5: Gebruik locatie als een anker
Kies vaste plaatsen uit waar je werkt, en ga daar alleen om te werken. Kies vaste plaatsen uit om te rusten en ga daar alleen om te rusten. Doe hetzelfde voor andere activiteiten: spelen, nadenken, schrijven …
Tip 6: Gebruik muziek als een anker
Kies bepaalde muziek uit als instrument om jou in de juiste stemming te brengen. Kies hiervoor muziek die je (bijna) nooit op de radio hoort en wees consistent. Kies bijvoorbeeld een bepaald liedje om jou klaar te stomen voor belangrijke ontmoetingen en hang daar goede emoties aan vast die voor jou in die situatie nuttig zouden zijn, bijvoorbeeld zelfvertrouwen en passie. Kies dan weer andere muziek om jou vrolijk te maken.
Tip 7: Schrijf jouw doelen op
Zelfanalyse is meestal moeilijker dan anderen coachen. Het is daarom nuttig om jouw doelen neer te schrijven. Ga daarna door de verschillende vragen om vast te stellen of jouw doelen welgevormd zijn en schrijf ook daarvan de antwoorden neer terwijl je jouw doelen aanpast. Laat het dan even liggen en herlees jouw antwoorden alsof ze van iemand anders zouden komen.
Tip 8: Het coaching process
Eenmaal je doorheen jouw welgevormde doelen bent, dan kan je eigenlijk heel het coaching proces zo voor jezelf uitschrijven. Dit vergt meer werk dan wanneer je dit voor een ander zou doen, omdat je alles opschrijft, even afstand neemt en dan opnieuw herleest. Het is niet ongewoon om dit in meerdere keren te doen.
Tip 9: Werk aan wat je wil bereiken
Eenmaal je beslist hebt wat je wil bereiken, gebruik tijdslijnen. Doe dit heel expliciet en al stappend doorheen de tijd, met mijlpalen op de grond uitgezet. Tijdslijnen zijn een heel gemakkelijke om zelf toe te passen, en kan je gebruiken om te werken aan angst, schuldgevoel, evaluatie van beslissingen en nog veel meer.
Als je niets of niet veel van deze 9 tips begrepen hebt, dan is het antwoord duidelijk: tijd voor een opleiding NLP! Tenslotte geen tip, maar wel een advies. We spenderen om de zoveel weken budget aan de carwash om onze wagen proper te houden. We gaan regelmatig naar de kapper om ons kapsel toonbaar te houden. Wat doe jij om scherp te blijven? Als je jouw zelfontwikkeling serieus neemt, dan bezoek je regelmatig een coach om aan jezelf te werken.