
In tegenstelling tot de vele copycats – zelfs in NLP-training – is een ondernemer iemand die nieuwe dingen naar een bepaalde doelgroep brengt. Dit vergt een combinatie van een aantal vaardigheden:
- Innovatie, of het vermogen om ideeën naar realiteit om te zetten
- Verkopen, of toegevoegde waarde naar een specifieke doelgroep brengen
- Leiderschap, of anderen bewegen in de uitvoer van jouw plan
- Initiatief nemen, of door actie waarde leveren
- Doorzettingsvermogen, of de kracht om te kunnen opstaan na mislukking
- Aanpassingsvermogen, of de flexibiliteit om plannen te kunnen bijsturen
Naast deze vaardigheden zijn er nog 2 belangrijke inzichten nodig:
- Middelen in combinatie met inzicht in de markt waardoor je als ondernemer bepaalde risico’s kunt wegnemen. Hierdoor lijkt het alsof je als ondernemer risico neemt, maar in werkelijkheid is dat niet zo.
- Business acumen, of wat je kan leren op een goede business school.
Al deze vaardigheden komen op een of andere manier wel aan bod in onze NLP opleidingen, maar hier zijn enkele simpele dingen die jij onmiddellijk kunt doen. Maak een inventaris voor jezelf hoe goed je bent op elk van de 8 punten hierboven. Je kan jezelf scoren op 10.
Innovatie 7
Verkopen 4
Leiderschap 6
Initiatief nemen 7
Doorzettingsvermogen 8
Aanpassingsvermogen 7
Risico wegnemen 5
Business acumen 9
Kies de 2 domeinen waarop je vooruitgang wil boeken, en hang daar een nieuwe score aan vast die je binnen de 6 maanden wil bereiken.
Verkopen 4 => 6
Risico wegnemen 5 => 7
Bepaal nu hoe je zou weten dat je die score bereikt hebt.
Ik zou op verkopen een 6 halen, als ik minstens elke dag 1 afspraak heb met een nieuwe klant, en op 5 afspraken minstens 1 deal sluit van 3000 euro.
Ik zou op risico wegnemen een 7 halen, als ik mijn producten goedkoper kan leveren dan mijn concurrenten en toch meer winst kan maken.
Je hebt nu een doel om aan te werken door de eerste definitie van persoonlijke kracht te gebruiken: “Weet waar je goed in bent, en waar je niet goed in bent, zodat je weet wat de volgende stap is.” (bron: Dr. Richard Bandler)
Vervolgens kan je de tweede definitie van persoonlijke kracht gebruiken, namelijk de kracht om actie te ondernemen. En die bestaat uit 4 delen (bron: Tony Robbins):
- Weet wat je wil – dat heb je net gedaan
- Neem zo veel mogelijk actie. Schrijf voor elk doel minstens 100 mogelijke acties uit en begin eraan.
- Observeer welke actie werkt, en wat niet werkt zodat je weet waar je moet bijsturen.
- Gebruik rolmodellen als voorbeelden. Wie heeft reeds gedaan wat ik wil bereiken, en waarvan ik kan leren.
Als we dit even concreet maken met ons eerdere voorbeeld:
Doel: beter kunnen verkopen – minstens elke dag 1 afspraak met een nieuwe klant, en op 5 afspraken minsten 1 deal sluiten van 3000 euro.
Acties: elke maandag minstens klanten beginnen bellen tot ik minstens 5 afspraken heb, een boek lezen over SPIN Selling, een video bekijken van Zig Ziglar, een training volgen van Brian Tracy, meer oefenen door ook voor anderen te gaan verkopen …
Bijsturen: op dit moment moet ik te veel mensen bellen om voldoende afspraken te krijgen, dus probeer ik verschillende alternatieve manieren om via de telefoon een afspraak te krijgen
Rolmodel: na SPIN selling, Zig Ziglar, Brian Tracy en nog vele andere modellen geprobeerd te hebben, heb ik een persoon ontmoet die sommige van deze modellen in realiteit gebruikt en uitstekend verkoopt. Ik ga nu met hem mee om van hem te leren …
Dit is een kort artikel, maar 1 ding zou al duidelijk moeten zijn. Neem 2 personen en hun noden om hun ondernemerschap te verbeteren zullen zeer verschillend zijn. In de perceptie van velen betekent dit dat ondernemerschap aangeboren is, en dus iets dat je niet kan leren. En dat is dus een foute interpretatie van de inhoud door gebrek aan kennis van de structuur.
Wat je nodig hebt is een onderliggende structuur en een bouwmodel voor vaardigheden, waarop jij jouw noden kan invullen. Een soort blauwdruk voor mentale processen dat toelaat om snel nieuwe vaardigheden te leren en te verfijnen, en dat wij dank zij NLP kunnen bieden. Om dat te demonstreren heb ik wat meer tijd nodig, dan gewoon een artikel. Kom daarom eens langs op een van onze open sessies, meestal op de eerste dinsdag van de maand, om 20u te Leuven.