Verander jouw fysiologie. Verschillende studies (o.a. Dael, Mortillaro en Scherer, 2012) tonen aan dat we bij emoties een lichaamshouding aannemen, telkens eigen aan een specifieke emotie. Wanneer je jouw lichaamshouding verandert, dan verander je ook vaak de emotie. Sta recht als je neerzit, ga bewegen als je stilstaat, leun op jouw ander been of op jouw andere arm, ...
Neem een koud voorwerp. Vooral bij angst ervaren de meesten zweterige handen als een typische reactie van ons lichaam. Wanneer we bijvoorbeeld een koud flesje water in onze handen nemen, onderdrukken we dit symptoom en daardoor ervaren we een beetje meer grip op onze angst. (bron: Matt Abrahams, Stanford Graduate School of Business)
Focus op 1 punt. Een aantal studies (o.a. Wadliner en Isaacowitz, 2010) tonen aan het concentreren van de aandacht helpt bij de controle van emoties. Een techniek die nogal eens in Oosterse gevechtssporten wordt gebruikt, is de focus op het chi-punt. Daarbij richt je al jouw aandacht op een denkbeeldig punt op jouw lichaam, ongeveer 2 centimeter onder de navel. Om de aandacht te versterken kan je dit punt fysieke kwaliteiten geven zoals vorm en kleur. Sommigen gebruiken bijvoorbeeld het beeld van een saffier of diamant.
Kijk omhoog. Een techniek waar tot nog toe minder onderzoek naar verricht werd, is omhoog kijken. Je ziet het nochtans vaak gebeuren wanneer mensen een emotioneel moment hebben, dat ze hun ogen - niet hun hoofd - naar boven richten.
Gebruik een anker. Een ander middel is om een hulpmiddel te gebruiken waarvan je weet dat ze jou naar een betere emotionele plek brengen. Dit kan een bepaald liedje zijn die jou naar een betere plek brengt; ik heb vele moeilijke momenten tijdens de examens in mijn studententijd kunnen overbruggen met "Wonderful world" van Louis Armstrong. Anderen gebruiken een foto van hun partner of kinderen of van een vorige vakantie. Dit zijn telkens ankers waaraan een positief gevoel verbonden zit.
Adem traag en luid. Er zijn veel studies die de link leggen tussen ademhaling en emoties (o.a. Ashad et al., 2022). Wat vooral belangrijk lijkt, is dat je traag uitademt. Eventueel kan je een geluid maken bij het uitademen, bepaalde geluiden - bijvoorbeeld een langgerekte "Aaaahhhh ..." - lijken ons meer te ontspannen dan andere.
Tenslotte wil ik er nog even aan toevoegen, geen enkele van deze technieken hebben een langdurige werking. Ze zijn er om op een kritisch moment grip te krijgen, maar lossen langdurige situaties niet op. Voor een meer preventieve aanpak op langere termijn kan een erkende coach of therapeut, afhankelijk van de situatie, jou begeleiden.